8 lip 2008

pejzaż spożywczy




Nie ma to jak dobre jedzenie, a jeśli do tego jest jeszcze ładne, przyjemność jest podwójna. Oto przepis na pyszną zapiekankę warzywną, która smakuje równie świetnie, jak wygląda.


Do wykonania potrawy potrzebne są (w równych ilościach):

• ziemniaki
• cukinia
• pomidory
• cebula
• boczek

jak na obrazku poniżej (brakuje tylko cukinii):



Wszystkie składniki kroimy w plasterki - im cieńsze, tym lepszy efekt i krótszy czas zapiekania. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy rzędami kolejne składniki jeden za drugim, na przemian. Warstwy powinny być ułożone dosyć ciasno, żeby plasterki nie leżały, tylko nachodziły na siebie tak - nazwijmy to - dachówkowato. Na koniec skrapiamy wszystko oliwą, posypujemy solą, słodką papryką i ziołami prowansalskimi i wtykamy gdzieniegdzie po listku laurowym. Całość (pod przykryciem) wjeżdża do piekarnika 200 stopni na 35-40 minut.



Tak wygląda przed upieczeniem:




A tak po (już na talerzu):





Jeśli mamy mało czasu, to to danie wychodzi również na patelni - na wolnym ogniu pod przykryciem. Wtedy wystarczy ok. 25 minut - decyduje stan ziemniaków, choć nie uzyskamy takiej równomierności pieczenia, no i łatwiej przypalić he he...

Brak komentarzy: