27 sie 2009

Humus!



[aktualizacja - podaję przepis]

W każdej dobrej książce kucharskiej zawsze jest parę zdań o historii potrawy, więc jedziemy. Humus to bardzo stara potrawa z rejonów morza śródziemnego/Bliskiego Wschodu. Smakuje wielu ludziom.

Ok, wystarczy. Składniki:
  • dwie puszki cieciorki (lub namoczony przez noc i ugotowany ekwiwalent świeżej)
  • 2-3 łyżki pasty sezamowej
  • 2-3 łyżki sezamu
  • pęczek koperku
  • olej/oliwa o neutralnym smaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ogórki kiszone
Cieciorkę, zmiażdżony-rozdrobiony czosnek i sezam miksujemy do ulubionej konsystencji. Ja lubię drobne fragmenty - dodają tekstury, ale gładki miks też może być. Stopniowo dodajemy pastę sezamową, sprawdzając balans smaków. Dorzucamy posiekany koperek. Na koniec dodajemy parę łyżek oliwy/oleju, żeby pasta nabrała "lekkości". Sól, pieprz, ew. chili - wg uznania. Humus podany z pokrojonym w niedużą kostkę ogórkiem jest miłą przystawką przed obiadem, albo drugim śniadaniem w pracy (hm, nie mojej).

Aha, samodzielne rozbicie sezamu na pastę jest trudniejsze niż się wydaje.

2 komentarze: