Pieczone warzywa robimy tak:
- 2-3 marchewki
- 1 średni seler
- 1 pietruszka
- 1 burak czerwony
- 2-3 ziemniaki (one na prawdę sporo wnoszą)
- 1/2 cebuli
- parę ząbków czosnku
- spory plaster dyni
- mała cukinia
- kawałek pora
- opcje: fenkuł, patison, batat
Powyższe trzeba pociąć na dość drobną kostkę, wymieszać z oliwą z oliwek i olejem z pestek dyni, solą i pieprzem. Wrzucamy na blachę i do piekarnika z termoobiegiem na 160-180stC na 30 minut (aż ziemniaki się upieką). Od czasu do czasu trzeba pomieszać. Można na początku podlać odrobiną (czyli łyżka lub dwie) wody lub wina.
2 kubki kuskusa zalewamy wodą lub bulionem - jak będzie gotowy wystarczy zmieszać z warzywami i podać.
Można jeść jako sałatkę, można potraktować jako "dodatek skrobiowy"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz